Saturday, 26 November 2011

ESL 1 : Cendol oh Cendol!

Today, nicitoyou went to the first Eat.Share.Love session for cendol recipe. So I'll describe things I learnt here, okay?

Kacau sebati adunan cendol (2 cawan tepung beras + 6 cawan air + 2 sudu kecil air kapur, secukup pewarna dan pewangi pandan). Pastikan tepung beras tidak bergentel, dan adunan completely in liquid form. Penggunaan air at room temperature sangatlah digalakkan.

Masukkan adunan dalam non-stick deep pan dan kacau hingga pekat dan likat. Gunakan api sederhana dan keep on stirring the mixture.

Setelah adunan cendol siap dimasak, gunakan acuan yang berlubang (in this case, we used ikea vegetable filter) supaya cendol yang dihasilkan gemok-gemok dan tidak patah.

Air gula (gula merah/gula melaka/brown sugar/caster sugar) dimasak di atas api perlahan dan dikacau sehingga likat.

Masak santan atas api sederhana. Tapi, jangan sampai pecah minyak? If nak kurangkan kalori, anda digalakkan untuk mencampurkan santan cair ini dengan fresh milk.

Bagi peminat pulut, anda boleh makan cendol hijau ini dengan pulut. Pastikan anda tanak pulut sebelum masak cendol sebab proses menanak pulut adalah lama.

Cendol pulut sedia dihidang!

No comments:

Post a Comment